EN HORDE HUER

Hvor søger man hjælp, når man bare ikke kan lade være med at strikke huer hele tiden?

~

Jeg har arbejdet på to nye hue-design, et med et blondestrikket mønster fra en japansk mønsterbog, og et i farvestrik, som jeg kom frem til ved prøvestrikning, Ja, jeg strikkede rent faktisk en prøve.

Brisingamen er inspireret af et japansk mønster, og er dobbelt over det hele. Indersiden er strikket i Bestla, en 35/65 blanding af silke og merino, mens ydersiden er strikket i Norne, mit 1-trådede rene uldgarn. Det tog altså nogle grublerier at finde på en måde, hvor både kanten og resten af huen kunne blive dobbelt – i sidste ende blev løsningen to midlertidige opslagninger. Det lyder måske indviklet, men det er altså ikke slemt, og resultatet taler for sig selv. Fordi strikkefastheden er lille ender den dobbelte hue med at være tynd, men varm og endda nogenlunde vindtæt.

Her er Dagmar på en snevejrsdag for nogen tid siden. Prototypen, som er strikket i ufarvet garn, blev for lille til mig, men den passer hende perfekt.

En meget tilfreds Dagmar med Brisingamen-prototypen.

Til voksenstørrelsen lavede jeg små ændringer. En tredobbelt snoning i stedet for den enkelte række snoede masker mellem motiver gør huen lidt større, og ribben er længere. Her er den næsten færdige voksenhue, farvet i 1:1 krap. Ren uld tager imod krapfarven på en lækker måde – silke-merinoen tager imod lidt anderledes, men ikke mindre lækkert. Det er måske den skinnende silke, der ændrer udtrykket.

Brisingamen hue i ren uld yderst og silke-merino indeni. Begge dele farvet med kraprod.

Folkvang er inspireret af mønstre fra Bohus strik, og er en hue i baskerfacon. Siden jeg første læste om Bohus-mønstre har jeg haft stor appetit på dem.

Og denne gang strikkede jeg simpelthen en prøve for at afprøve mønstre. Først ville jeg have buede former, og det er sådan prøven begynder (til højre). Men buen ville ikke som jeg ville, og jeg indså også, at man skal strikke med 3 farver for at få en bue, der adskiller 2 forskellige baggrunde. Jeg hader at strikke med 3 farver samtidig, så prøven fortsatte med rektangler.

Først en hvid rektangel på blå og grøn baggrund. Fin nok, men vrangmaskerne på langsiderne tilføjer ikke noget. Så en blå rektangel på beige baggrund. Nu er der vrangmasker indeni, og det gør udtrykket mere interessant. Det gik den rigtige vej! Så skiftede jeg til hvid baggrund, beholdt den mørke indigo som mønsterfarve, og tilsatte et skriggrønt bånd i baggrunden. Jeg nåede frem til det helt rigtige, da jeg lod den hvide farve komme ind i rektanglen, og blødte det skriggrønne bånd op med et par runder beige omkring.

Folkvang-strikkeprøven. Hvid baggrund med kontrastfarverne blå (indigo), mørkegrøn (rejnfan og indigo), beige (sortfiltet netbladhat 2. bad) og stærk lys grøn (tagrørsblomster).

De lodrette liner af blå vrangmasker tiggede jo ligefrem om at blive forlænget med en farvestrikket rib, så det var hvad jeg gjorde:

Jeg ville ikke bryde den farvestrikkede rib på overgangen til resten af hatten, så jeg brugte en ny (tror jeg?) sammenstrikning til kanten.

På billedet nedenfor er den farvestrikkede rib forrest. Den midlertidige opslagning er pillet op, og maskerne derfra sat på en pind, som er bag arbejdet. Så holder jeg garnet som sædvaneligt til farvestrik (blå forrest på fingeren, fordi den er dominant, og den hvide bagved) og strikker vrangmaskerne vrang med blå, og strikker 3 masker sammen ret med hvidt, en fra forreste pind og to fra den bagerste. På den måde bliver søjlerne af vrang ikke brudt, og universets orden er opretholdt.

Lukning af kanten i farvestrik.
Tagget , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

5 tanker om “EN HORDE HUER

  1. Måske er det her et “skal ægget lære hønen noget-spørgsmål”. Og jeg har ikke læst hele din blog igennem – er der en søgefunktion? så kan jeg i hvert fald ikke lige finde den.
    Ken der du Knitsonik? Jeg blev vældig optaget af det. Efter min mening går hun for langt i sin abstraktificering (ja, ja det er ikke et ord) af mønsterne, men det mindede mig i den grad om din Folkvang-strikkeprøve.
    God solskinsdag

    1. Jamen hvor er det bare skarpt set 🙂 🙂 Jeg læste ganske rigtigt Knitsonik bogen for nogen tid siden, og blev også meget optaget af det. Så det er helt sikkert efter at læst den at jeg overhovedet tænkte at man kunne vise prøven frem. Men i sidste ende er selve måden, jeg lavede min prøve og kom frem til mønsteret, ganske forskellig fra den måde hun arbejder på – så det var også grunden til, at jeg ikke nævner det i indlægget.
      Jeg tror måske godt jeg ved hvad du mener med, at hun går langt. Hun starter med inspiration, som ikke er et strikkemønster, og går så virkelig langt for at få det til at blive til et strikkemønster. Når jeg tænker på mønstre og farver, så starter jeg med noget der allerede er et strikkemønster. Måske ikke det endelige (som i prøven ovenover) men i hvert fald et strikkemønster. Jeg ville ikke kunne bruge hendes proces umiddelbart, men når det er sagt, så synes jeg det er vildt interessant at se hvordan andre kan omsætte deres inspiration til et færdigt design.

      1. Fundet! Jeg må have vendt det blinde øje til.

    2. Og ja – glemte at nævnte – der er en søgefunktion på min side. Den er i sidebjælken til højre, ret langt nede. Kan være jeg skulle flytte den højere op…

  2. […] man er ude efter. Men mange gange er farven også endt i mere orange toner, som f. eks. garnet til huen her:I’ve achieved many clear reds with that method, but sometimes, the color has turned out more […]

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *