ULD- OG BLÅFARVNINGSSYMPOSIUM 2022

Vi – Midgaards Have, Berit Kiilerich fra Lystbækgaard, Lystbækforeningen og Anne Marie Nielsen – havde håbet at afholde symposiet i 2021, men det var desværre nødvendigt at udskyde det, så vi planlægger at afholde det i 2022 :

ULD OG BLÅFARVNINGSSYMPOSIUM på LYSTBÆKGAARD d. 5.-7. AUGUST 2022

Sæt allerede nu kryds i kalenderen. Nedenfor kan man læse beskrivelsen af programmet for 2021, som vi kommer til at lægge os tæt op ad for arrangementet i 2022:

Uld- og blåfarvningssymposiet på Lystbækgaard er et nyt kulturarrangement, som sætter fokus på naturligt tekstil og farver med dyb forankring i det Vestjyske landskab. Lystbækgaard er hjemsted for Berit Kiilerichs store flok af Spælsau-får, og fungerer som besøgscenter. Gården danner den naturlige ramme for arrangementet.

Naturpleje af heden udføres ved afgræsning med Spælsaufår. Billede fra lystbaekgaard.dk

Arrangementet er en blanding af foredrag, praktiske kurser og vidensdeling. Det er første gang vi afholder Uld- og blåfarvningssymposiet i 2021, men det er vores klare mål at udvikle det til et årligt tilbagevendende arrangement.

Som tilmeldt deltager i symposiet er man meget velkommen til at tage sin familie med. Der er plads til at slå telte op, der findes shelters i nærheden, og vi har også enkelte pladser indendørs i et af de små huse i nærheden af Lystbækgaard (det gule hus), hvor man også vil kunne overnatte på medbragt liggeunderlag. Dele af symposiets program kan medfølgende familie i alle aldre deltage i, men derudover findes der mange spændende udflugtsmål i nærheden af Lystbækgaard.

Frisk-oprenset vajdpigment tørrer. Pigmentet kan gemmes og bruges i stedet for almindelig indigo til den kype man måtte ønske sig.

Symposiet indeholder følgende programpunkter:

  • Workshop i potteblå. Gæring af indigo i urin er den metode, man siden antikken har brugt til blåfarvning i Europa. Det oldgamle håndværk er altid blevet videregivet ved mesterlære, og er da også umuligt at læse sig til, da gæringens korrekte forløb kræver en brug af sanserne, der kun kan læres ved praksis i fællesskab. Workshoppen ledes af Anne Marie Nielsen.
  • Workshop i blåfarvning med krap-indigokype. I 1870’erne opfandt man stoffer, som kan aktivere indigo til øjeblikkelig blåfarvning. Denne proces anvendes industrielt til farvning af jeans, men spildevandet giver problemer som for eksempel iltsvind. Vi underviser derfor i en moderne, naturlig metode, der i stedet kun anvender rødder fra krapplanten til at aktivere indigoens farve. Workshoppen ledes af Anne Marie Nielsen.
  • Workshop i oprensning af vajdpigment. Vajd er en farveplante, hvis dyrkning i Nordvestjylland går 2000 år eller mere tilbage i tid. Vi har indtil videre arbejdet med vajddyrkning ved Lystbækgaard i 2 år, og dyrker i år planten til brug ved symposiet. Vi høster planten og oprenser den blå farve, og kommer ud over det praktiske også ind på de kemiske principper bag indigopigmentets dannelse i planten og omsætning under oprensningen. Workshoppen ledes af Astrid Colding Sivertsen.
Dyrkning af vajd, Kronhede 2019.
  • Poster session. I dette tidsrum har deltagerne muligheden for at præsentere det håndværk, de selv arbejder med. Det kan være alt fra en kurv med garn, man har farvet, en trøje man har strikket, til en poster om det tekstile projekt, man er i gang med.
  • Hedevandring med hyrderne. Lystbækgaards store fåreflok bruges til naturpleje af nærområdets hedearealer. Vedligeholdelsen af kulturlandskabet udført med den gamle fårerace er et stykke levende kulturhistorie. Hedevandringen ledes af Berit Kiilerich. Medfølgende familiemedlemmer er velkomne til at deltage i hedevandringen, som også er åben for offentligheden.
  • Råuldsværksted, hvor vi karter og spinder ulden fra spælsaufårene. Mange, både børn og voksne, har aldrig arbejdet med uld på denne måde, men bliver lynhurtigt bidt af håndværket. Medfølgende familiemedlemmer er velkomne til at deltage i råuldsværkstedet, og arrangementet er åbent for offentligheden.
  • Hyrdeværksted, hvor vi vandrer med fårene på heden og laver det uldne håndværk, man traditionelt lavede mens man gik. Hyrder og fattigfolk samlede uldtotter i landskabet og spandt dem på lyngkviste, og alle almindelige mennesker strikkede, mens de gik. Hyrdeværkstedet er et arrangement for medfølgende familiemedlemmer samt for offentligheden, det foregår samtidig med workshops for tilmeldte deltagere.
Spælsau hører til de oprindelige europæiske korthalefår, som har en pels der består af dækhår og underuld. Det er hårdføre dyr, som trives udenfor i alt vejr, og både giver uld og kød. Billede fra lystbaekgaard.dk

Takket være økonomisk støtte til Uld- og blåfarvningssymposiet, som vi modtager fra Ringkøbing-Skjern Kommune, kan vi afholde det med en deltagerbetaling på 1000 kr. Dette dækker undervisning og materialer under hele symposiet, samt festmiddag lørdag aften.

Symposiet løber fra fredag d. 6. august, hvor der er ankomst og hedevandring fra kl. 15. Lørdag d. 7. er der undervisning kl. 9-17 og festmiddag om aftenen. Søndag er der undervisning kl. 9-16.

TILMELDING

Tilmelding foregår pr. mail til astrid@midgaardshave.dk – ved tilmelding sender vi betalingsinfo, og man betaler halvdelen af deltagerbetalingen på forhånd, den anden halvdel ved ankomst. Det er muligt at tilkøbe spisebilletter til festmiddag lørdag aften til medfølgende familie – 150 kr pr voksen og 75 kr pr barn under 12 år. Hvis man ønsker det kan vi også finde ud af morgenmad/frokost, men man må også gerne have en madpakke med. Nævn det i din mail med tilmelding hvis du gerne vil tilkøbe måltider, og om du ønsker hjælp til at arrangere indkvartering i telt/shelter/det gule hus.

Hold øje med midgaardshave.dk, vi skriver det når tilmelding til 2022-symposiet åbner!

Tagget , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *