DET BEIGE PROBLEM

Mit nylige forsøg på at farve med fermenterede avocadosten var kun en delvis succes – jeg fik tre fine lyserøde (eller i hvert fald rødlige) testfed ud af det (til venstre, tørre) men to fed sokkegarn blev den kedeligste beige (i gryden, våde, og det får altid farven til at virke flottere end den er)

avocadopot

Så jeg bestemte mig for at dreje farven lidt mod lyserød, men kun ganske lidt.

Dette her kunne være en generel strategi til alle de beige fed! Beige med et tvist af pink er en meget fin farve, en støvet rosa, men beige er bare… beige. Min hadefarve. Farven, der gør smukke mennesker ordinære. Så hvis man ser lidt ordinær ud allerede, så skal man helt sikkert holde sig fra beige. Samme gælder gråhårede!

Jeg lavede et farvebad af 1/4 g cochenille. Min almindelige køkkenvægt kan ikke veje så små mængder, så jeg vejede 5 g af, delte bunken i 5, og delte så en af bunkerne i 4. Vi er nede på individuelle dyr. Jeg brugte farvebadet på 300 g sokkegarn, to fed der allerede var farvet med avocado og et ufarvet:

avocochineal

Avocado/cochenille-feddene ligger bagerst, og det midterste fed er farvet i samme farvebad, så det fik altså 1/3 af 1/4 g cochenille. En meget lille mængde! De to forreste fed er farvet med hver 1/8 g cochenille.

Jeg er vild med alle disse lyserøde/rosa toner, og med cochenille forventer jeg også en god holdbarhed af farverne. På mange måder opfører cochenille sig mere som de syntetiske end som de naturlige farvestoffer.

Og her er der lige et nærmere blik på et af avocadosten/cochenille-feddene

avocado

FACTS – AVOCADOSTEN + COCHENILLE

Bejdsning 10% alun

Vand Vandhane (avocadosten) og regn (cochenille)

Garn Sokkegarn 75% uld, 25% polyamide 350 m / 100 g

Garn:Farvestofforhold 1:1 for avocadosten, så 0.08:1 for cochenille

KonKlusion Den endelige farver er virkelig fin, og overfarvning med meget lidt cochenille kunne godt være den generelle løsning på de evindelige beige nøgler naturfarvet garn!

Save

Tagget , , , ,

2 tanker om “DET BEIGE PROBLEM

  1. Har du prøvet med en lille bitte smule vaske soda efterbad? Eller tilsat vandet fra starten … Tror vandets kvalitet har meget at sige om udfaldet af farven med avokado, og en smule base bringer de mere rosa nuancer ud med det vand vi har her (på Fyn).

    1. Jeg har prøvet at lade avocadostenene stå i vand med base, men det gav bare en brunlig farve i stedet for de rosa toner. Måske brugte jeg for stærk base, for jeg har senere læst at pH bare skal være lidt over neutral, og det passer jo også med din “lille bitte smule” 🙂
      Tror du hårdt vand påvirker farven med avocado? Indtil videre har jeg brugt vandhanevand til avocado, men det var måske værd at prøve det med regnvand? Jeg ved ikke lige på stående fod hvad forskellen er på det fynske og det gode jyske vandhanevand 🙂

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *