BEJDSNING AF PLANTEFIBRE

Herunder kan du stille spørgsmål, der drejer sig om bejdsning af plantefibre, dvs. bomuld, hør osv.

2 tanker om “BEJDSNING AF PLANTEFIBRE

 1. Hej Astrid.
  Når man bejdser bomuld med jernvitrol, er det så både for at få en dybere/stærkere farve og for at farven ikke blegner hurtigt?
  Jeg er ny i gamet, men synes det er vildt sjovt – både stof og garn, men mit hjerte er aflagte bomuldsstoffer (eks, lagner), som jeg syr tøj af efterfølgende. Så skal kunne klare mange vaske.
  Tak for din inspiration.
  Vh. Rebekka

  1. Hej Rebekka
   Det korte svar er ja!
   Et lidt længere svar er, at bejdsning, hvad enten det er med jern, et af de aluminiumsholdige bejdsemidler, eller i princippet et af de andre metaller som vi ikke bruger længere (fx krom), får farven til at holde bedre når du farver med et bejdsefarvestof. Det er fx krap og alle de gulfarvende planter. Med jern får man også en fordunkling, så gul bliver til grøn, lyserød til lilla osv. Jeg bruger typisk jern som modifikation efter farvningen, så jeg ville bejdse bomulden med en aluminiumsholdig bejdse. Enten i to trin hvor det først er garvesyre, så alun, eller i et trin med aluminium acetat. Så farve, og så behandle med jern til sidst. Selv om bomuld holder bedre til jern end uld gør, så mørner jern alle fibre, så især hvis det er tøj der skal holde til brug ville jeg kun behandle med det i få minutter.
   Mange hilsener Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *