Jeg har fået fat på et farvestof, som jeg ikke har prøvet at arbejde med før: tørrede blade af almindelig indigo (Indigofera tinctoria) fra Indien. I Indien bruger man de tørrede, pulveriserede blade som behandling/farve til håret, ofte sammen med henna.
De tørrede, pulveriserede blade er grønne, og det er fordi de (som Michel Garcia forklarer i denne video) indeholder forstadier til indigo i stedet for den færdigt dannede indigo, som det er tilfældet når man tørrer blade af japansk indigo (Persicaria tinctoria). De indiske indigoblade indeholder også de enzymer, der skal til for at omdanne forstadierne til indigo, og derfor ser de ud til at kunne bruges på de samme måder som man bruger friske blade.

Når jeg går i gang med at arbejde med et farvestof, jeg ikke kender, så går jeg simpelt til værks. Derfor har jeg allerførst afprøvet en saltfarvning, som er den simpleste metode jeg bruger med friske blade af japansk indigo.
Til min lille afprøvning brugte jeg et lille stykke silke, som vejer 0,5 g. Jeg tog 1 g pulveriserede blade og en knivspids salt

Jeg blandede salt og blade og kom dem på stoffet…

…og så æltede jeg det sammen. Til æltemetoder skal man bruge tekstil af dyrefibre, der ikke kan filte, så mulighederne er dybest set kun silke og superwash-uld. Jeg bestemte mig for, at silkestof nok var bedst når jeg nu brugte pulver (i stedet for hele, friske, blade) fordi pulver ville være svært at vaske ud af garn. Jeg æltede i ca. 10 minutter, og man kunne godt se at det mørknede undervejs, altså mere end pulveret bare gør ved at blive vådt. Denne mørkning tænker jeg, må skyldes at indigo bliver dannet

Så skyllede jeg stoffet rent for pulver, og det fjerner den tydelige grønne farve, som skyldes chlorofyl og ikke indigo.

Og sådan her så det ud efter at være vasket helt rent for pulver og tørret:

Den endelige farve er en lys blå med en smule turkis i sig. Den er selvfølgelig meget lysere end det så ud til undervejs – og det er præcis det samme, som når man farver med friske blade af japansk indigo ved saltfarvning.
De pulveriserede blade af almindelig indigo er et spændende farvestof, for de virker tilsyneladende på samme måde som friske blade af japansk indigo. Det betyder, at mange forskellige metoder, jeg bruger med de sidstnævnte også burde virke med de tørrede, pulveriserede, indiske blade. Her er en hel masse sjovt at afprøve, og det vil jeg gøre når jeg kan!
Hvis nogen derude vil afprøve det selv, så er det nye farvestof allerede at finde på webshoppen:
Det er Godt nok spændende hvis den kan bruges tørret! Jeg gætter på du også tilsatte lidt vand da du æltede? (Jeg kan ikke få lov til at skrive andet end store bogstaver, beklager).
Hej Karen Marie
Ja, jeg tilsatte en lille bitte smule vand, og silken var også våd. Bare lige nok til at det kunne æltes. Ja, det er spændende at indigoens forstadier og enzymet der kan omsætte det er gemt i de grønne blade! Næste gang jeg har en dag med tid til at lege skal jeg afprøve noget mere!
Mange hilsener Astrid