FARVNING MED INDIGO

Her kan du stille spørgsmål om farvning med indigo

5 tanker om “FARVNING MED INDIGO

 1. Hej Astrid

  Jeg har skrevet i en anden indigo-tråd.
  men måske du ikke ser den? så kan se det nok er bedre at skrive her.
  mit spørgsmål går på at dyppe garn i indigo flere gange/overfarve.
  jeg farver med salmiak/affarver metoden, så jeg er godt klar over at affarveren kan trække farve af garnet….
  Hvor længe lader du garnet hvile inden det farves 2. gang? kan uldgarn tåle 3.gang i PH9?
  skyller du garnet i lun vand mellem overfarvningerne?

  Jeg er begyndt at skylle mit nyfarvet indigo-garn i sæbevand korte efter jeg har farvet, sådan ca 30min efter det er farvet.
  før lod jeg det tørre og så skyllede jeg det (det har jeg lært), så der kunne gå 24-48 timer før det blev skyllet…
  jeg tænker bare at basen skal skylles væk så snart det er muligt, for at skåne garnet.

  hvis du får tid at svare, vil det være skønt.

  vh dorthe

  1. Hej Dorthe

   En tommelfingerregel er, at det skal ilte lige så længe som det var i kypen. Altså hvis du dypper i 10 min, så skal det ilte i 10 min mindst. Men et mere detaljeret / korrekt svar er, at det skal være iltet færdigt inden du dypper igen. Det kan man jo se på farven – det går hurtigt med garn, men hvis man laver noget med foldninger og snøringer, så kan det tage meget længere tid at ilte end 10 min.

   I stedet for at lade det hænge, så er det faktisk en god metode at skylle i vand imellem dyp, for der er masser af luftbobler og iltningen sker hurtigt. Det skyller også overskud af ubundet indigo væk, så man har et helt rent underlag til næste dyp i kypen.

   Især hvis du skyller imellem dyp, så vil jeg sige at uldgarn sagtens kan tåle mange dyp i pH 9. Efter sidste dyp anbefaler jeg altid at skylle med det samme for at neutralisere. At vente op til 48 timer er en dårlig ide, det giver mere tid til skader og det får ikke mere indigo til at binde. Jeg kender godt myten om at lade det hænge, med indigo er det helt sikkert ikke det rigtige at gøre. Og en gang glemte en af mine kursister sit indigofarvede garn uden at have skyllet det… da hun hentede det en måned senere og skyllede det gik det i tusind stumper

   Mange hilsener Astrid

 2. TUSIND tak for svar.
  Vh Dorthe

 3. Hej Astrid
  Kan man gemmme en indigo farvekype? f.eks lave farvekypen dagen før og opbevare den i et syltetøjsglas med låg ? Eller gemme farvesuppen til dagen efter, hvis der er masser af farve tilbage i suppen , men ikke mere garn at farve på ?

  1. Hej Rie
   Jeg går ud fra at det er metoden med natrium dithionit du spørger til.
   Du kan sagtens gemme din stamkype, som du laver i et lille glas med låg. Hvis det slutter tæt kan den holde flere uger, og selv hvis stamkypen er blevet blå igen, så kan du genstarte den med 5 g natrium dithionit og en halv timestid (eller indtil den har skiftet farve til gulgrønt) på varmt vandbad. Selve farvekypen plejer jeg heller ikke at smide ud – når du kommer tilbage til den efter en dag eller mere, så er den ikke aktiv mere, men der er noget indigo i den. Jeg bruger tit den gamle farvekype i stedet for vand når jeg laver en ny farvekype. Hvis jeg har haft en kype stående i lang tid og den er fyldt med krymmel, så smider jeg den ud.
   Mange hilsener Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *