KOMMENDE KURSER FORÅR & SOMMER 2021

Endnu en gang har vi overlevet en lang nedlukning. Sidste år var det i forårsmånederne, så det var jo egentlig ikke så slemt at være “lukket inde” i min 2000 m2 farvehave. Men i år, hvor det har været hele vinteren, har det været noget monotont for mit vedkommende. Jeg er i hvert fald glad for, at vi nu igen må vove os ud i verden og mødes – og holde farvekurser!

Her i løbet af forår og sommer har jeg indtil videre 4 kurser planlagt (flere kommer typisk til i sidste øjeblik!). De 4 planlagte er, i kronologisk rækkefølge:

Ecoprint på Tekstilmuseet i Herning. Lørdag d. 15. maj.

Plantefarvning i Abildå Brunkulsleje. Søndag d. 30. maj.

En-dagskursus i plantefarvning hos Toftlund Shropshire. Søndag d. 20. juni flyttet til lørdag d. 4 september

Grundkursus i plantefarvning på Rødding Højskole. 4.-10. juli.

Nedenfor kan man se mere om hvert enkelt kursus. Først de 3, der handler om klassisk plantefarvning på garn, og nederst på siden kan man læse om ecoprint.

De 4 grundfarvninger, der indgår i mine grundkurser er rød fra krap, blå fra indigo, pink fra cochenille og gul fra diverse planter – de gule nøgler forrest i billedet her er farvet med farvegåseurt, men det kunne have været så meget andet! Når man kender teknikkerne til at lave disse farver, så kan man kombinere sig frem til alle de farver der overhovedet er mulige at lave med planter.

PLANTEFARVNING i ABILDÅ BRUNKULSLEJE

Søndag d. 30. maj kl. 10-17

Abildå Brunkulsleje, Timringvej 8B, 7480 Vildbjerg

Det koster 500 kr pr. person at deltage, som betales på dagen. Tilmelding til astrid@midgaardshave.dk

Medbring selv mad og drikkevarer til dagen

For at deltage skal man fremvise coronapas.

I år holder jeg som noget nyt et plantefarvningskursus i brunkulslejet lige ved den lille landsby Abildå, hvor jeg bor. Brunkulslejet fungerer nu som et museum, og man kan læse mere om det her. Det har fået lov til at stå hen med lav bevoksning, og den specielle naturtype har givet plads til nogle sjældne planter. Ikke langt fra brunkulslejet finder man et større stykke hede, Trehøje. Hvis man ikke bor i området her og ønsker at lave en udflugt ud af det, så skal det nævnes, at det er muligt at holde med mobile home i brunkulslejet for 100 kr pr nat.

Kurset i brunkulslejet er et grundkursus. Det egner sig for begyndere, og for dem der selv har lavet lidt plantefarvning, men gerne vil have grundprincipperne bedre på plads. Hvis man har farvet mere, men bare synes det er hyggeligt at farve i fællesskab, så er men selvfølgelig også meget velkommen. Vi farver med de klassiske farvestoffer krap, cochenille og indigo – og med nogle af de almindelige planter, man kan plukke i og omkring brunkulslejet. De sjældne planter plukker vi naturligvis ikke, men jeg vil gerne vise jer dem.

Vi farver på uldgarn, og hver deltager kan farve ca. 4-500 g garn. Man må gerne have sit eget garn med, men man kan også efter aftale købe garn af mig – jeg fører ren uld og silke-merino, som kan ses her. Hvis man tager sit eget garn med skal det være et garn af ren uld (vigtigt, ikke superwash-behandlet!) eller en blanding med en anden dyrefiber som silke eller alpaca. Man kan i så fald dele det i mindre fed f.eks. 25g eller 50g inden kurset, hvis man ønsker at lave flere forskellige nuancer.

Mød Shropshire-fårene hos Toftlund-Shropshire og vær med til at farve på garn, der er spundet af deres uld. Foto: Winnie Uldal Hansen, Toftlund-Shropshire.

MIDGAARDS HAVE & TOFTLUND-SHROPSHIRE – EN-DAGSKURSUS i PLANTEFARVNING

Lørdag d. 4. september Søndag d. 20. juni kl. 9-16

Toftlund Shropshire, Tirslund Sognevej 9, 6520 Toftlund

Det koster 600 kr pr. person at deltage, som betales på dagen. Tilmelding til astrid@midgaardshave.dk senest d. 7. juni

Prisen er inklusive forplejning og et fed Shropshire uldgarn (100g, 3-trådet)

For at deltage skal man fremvise coronapas.

Ligesom sidste år holder jeg i år et en-dagskursus i samarbejde med Winnie Uldal Hansen fra Toftlund-Shropshire. Det egner sig for begyndere, og for dem der selv har lavet lidt plantefarvning, men gerne vil have grundprincipperne bedre på plads. Hvis man har farvet mere, men bare synes det er hyggeligt at farve i fællesskab, så er men selvfølgelig også meget velkommen.

Vi farver med de klassiske farvestoffer krap, cochenille og indigo – og med nogle af de farveplanter, man kan plukke omkring Winnies gård i Toftlund. Kurset afholdes der, og i løbet af dagen bliver der mulighed for at hilse på fårene.

Vi farver på uldgarn, og hver deltager kan farve ca. 3-400 g garn. Man må gerne have sit eget garn med – det skal være af ren uld (vigtigt, ikke superwash-behandlet!) eller en blanding med en anden dyrefiber som silke eller alpaca. Man kan i så fald dele det i mindre fed f.eks. 25g eller 50g inden kurset, hvis man ønsker at lave flere forskellige nuancer.

Alle deltagere får et fed af Winnies garn, desuden kan der tilkøbes Shropshire uldgarn på kurset til specialpris 80 kr. Normalprisen er 90 kr. per 100 g.

Derudover kan man prøve at farve på en mindre mængde ubehandlet uld, som man bagefter selv kan karte og spinde. Shropshire-uld er meget blød og elastisk, og så har den en meget speciel egenskab – nemlig at den ikke kan filte. Det er en kæmpe fordel ved farvning på uspundet uld, for den kan ellers let filte ved farvning! Jeg har prøvet at farve på Winnies rå uld med de gængse plantefarver, og har fået meget fine resultater.

Shropshire-uld farvet med indigo og gult fra planter (en blanding af dem jeg havde til at rode i mit værksted sidste sommer, rejnfan og den slags). Til venstre er det nederst uldtotter efter farvning, ovenover en teje efter kartning, øverst et par små nøgler der hver er spundet af en teje).

GRUNDKURSUS i PLANTEFARVNING, ET VÆRKSTEDSKURSUS. METODE, HISTORIE og KEMI

Sidder man nu og tænker, at det dagskursus slet ikke er nok, så er dette ugekursus måske lige svaret! Kurset på Rødding Højskole går over en hel uge, og selv om der også er andre elementer med i ugen, så kan vi selvfølgelige komme meget mere i detaljer med emnet. Fokus er på praktisk farvning, men der er tid til at jeg kan fortælle om hvert enkelt farvestofs historie. Derudover vil jeg gøre mig umage med at give et overblik over de forskellige farvestoffers virkemåde rent kemisk.

Man kan se mere og tilmelde sig her.

Et eksempel på ecoprint på papir, her er det et blad af vild kørvel med drys af cochenille.

ECOPRINT på TEKSTILMUSEET i HERNING

Sidst men ikke mindst, så holder jeg et dagskursus i ecoprint på Tekstilmuseet i Herning d. 15. maj kl. 11-16. Kurset er for absolutte begyndere, og voksne og børn kan deltage sammen. Vi laver først print på papir, da det tit kan give gode resultater og papir er billigt at øve sig på! Derefter laver vi også print på stof.

Man kan læse mere om kurset og tilmelde sig her.

Tagget , , , , , , ,

2 tanker om “KOMMENDE KURSER FORÅR & SOMMER 2021

  1. Jeg er netop kommet hjem fra grundkurset, der blev hold på rødding højskole i juli 2021. hvis du har interessen for at forstå lidt dybere, hvad og hvordan, man bedst bruger de naturlige farver – og tiden til et længere kursus – kan det anbefales.

    Udover at vi afprøvede de bedste farveplanter, incl. en frisk japansk indigo, medbragte astrid et udsøgt udvalg af internationale litteratur om plantefarvning – både den praktiske del og i kulturhistorisk sammenhæng.

    Det er imponerende, så meget astrid har afprøvet i kontrollerede forsøg og med høje kvalitetskrav. noget bliver aflivet, andet bliver bekræftet.
    Man får højskolesang mv. med som en del af pakken. det er dog kurset i plantefarvning, der fylder.

    1. Hej Inge
      Tusind tak for de rosende ord 🙂 Det er en kæmpe fornøjelse at holde de længere kurser også, hvor der er tid til at komme i dybden og også nå at få planternes og farvernes kulturhistorie med. Men det fik jeg vist overbevist jer på ugeholdet om!
      Mange hilsener Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *