ULD- OG BLÅFARVNINGSSYMPOSIUM 2022

Der er nu åbent for tilmelding til:

ULD OG BLÅFARVNINGSSYMPOSIUM på LYSTBÆKGAARD d. 5.-7. AUGUST 2022

Symposiet er arrangeret af Berit Kiilerich fra Lystbækgaard, Lystbækforeningen, Ulla Næraa Mariager, og Midgaards Have. Vores oprindelige plan var at holde symposiet i 2021. Som så mange andre ting blev det udsat, og vi er glade for nu at kunne åbne for tilmelding til 2022-symposiet!

Uld- og blåfarvningssymposiet på Lystbækgaard er et nyt kulturarrangement, som sætter fokus på naturligt tekstil og farver med dyb forankring i det Vestjyske landskab. Lystbækgaard er hjemsted for Berit Kiilerichs store flok af Spælsau-får, og fungerer som besøgscenter. Gården danner den naturlige ramme for arrangementet.

Naturpleje af heden udføres ved afgræsning med Spælsaufår. Billede fra lystbaekgaard.dk

Arrangementet er en blanding af foredrag, praktiske kurser og vidensdeling. Det er første gang vi afholder Uld- og blåfarvningssymposiet i 2022, men det er vores klare mål at udvikle det til et årligt tilbagevendende arrangement.

Som tilmeldt deltager i symposiet er man meget velkommen til at tage sin familie med. Der er plads til at slå telte op, der findes shelters i nærheden, og vi har også enkelte pladser indendørs i et af de små huse i nærheden af Lystbækgaard (det gule hus), hvor man vil kunne overnatte på medbragt liggeunderlag. Dele af symposiets program kan medfølgende familie i alle aldre deltage i, men derudover findes der mange spændende udflugtsmål i nærheden af Lystbækgaard.

Vajd er en farveplante, hvis dyrkning i Nordvestjylland går 2000 år eller mere tilbage i tid. Vi har indtil videre arbejdet med vajddyrkning ved Lystbækgaard i 3 år, og dyrker igen i år planten til brug ved symposiet.

Dyrkning af vajd, Kronhede 2019.

Symposiet indeholder følgende:

  • Workshop i oprensning af vajdpigment. Vi høster vajd og oprenser den blå farve. Ud over det praktiske kommer vi også ind på de kemiske principper bag indigopigmentets dannelse. Workshoppen ledes af Astrid Colding Sivertsen.
  • Workshop i blåfarvning med banan-kalk-vajdkype. Denne type blåfarvning er en moderne metode, hvor man aktiverer (reducerer) indigo vha. sukre fra overmodne bananer. Workshoppen ledes af Ulla Næraa Mariager.
  • Workshop i blåfarvning med friske vajdblade. Vi udvinder indigo af vajdblade, som vi sætter en moderne kype med. Workshoppen ledes af Astrid Colding Sivertsen.
  • Workshop i blåfarvning med krap-indigokype. Krapkypen anvender rødder fra krapplanten til at aktivere indigoens farve. Workshoppen ledes af Ulla Næraa Mariager.
  • Foredrag om potteblå. Gæring af indigo i urin er den metode, man siden antikken har brugt til blåfarvning i Europa. Vi kan ikke nå at få en urinkype i gang på en weekend, men foredraget gennemgår metoden. Foredrag af Ulla Næraa Mariager.
Frisk-oprenset vajdpigment tørrer. Pigmentet kan gemmes og bruges i stedet for almindelig indigo til den kype man måtte ønske sig.
  • Poster session. I dette tidsrum har deltagerne muligheden for at præsentere det håndværk, de selv arbejder med. Det kan være alt fra en kurv med garn, man har farvet, en trøje man har strikket, til en poster om det tekstile projekt, man er i gang med.
  • Hedevandring med hyrderne. Lystbækgaards store fåreflok bruges til naturpleje af nærområdets hedearealer. Vedligeholdelsen af kulturlandskabet udført med den gamle fårerace er et stykke levende kulturhistorie. Hedevandringen ledes af Berit Kiilerich. Medfølgende familiemedlemmer er velkomne til at deltage i hedevandringen, som også er åben for offentligheden.
  • Råuldsværksted, hvor vi karter og spinder ulden fra spælsaufårene. Mange, både børn og voksne, har aldrig arbejdet med uld på denne måde, men bliver lynhurtigt bidt af håndværket. Medfølgende familiemedlemmer er velkomne til at deltage i råuldsværkstedet, og arrangementet er åbent for offentligheden.
  • Hyrdeværksted, hvor vi vandrer med fårene på heden og laver det uldne håndværk, man traditionelt lavede mens man gik. Hyrder og fattigfolk samlede uldtotter i landskabet og spandt dem på lyngkviste, og alle almindelige mennesker strikkede, mens de gik. Hyrdeværkstedet er et arrangement for medfølgende familiemedlemmer samt for offentligheden, det foregår samtidig med workshops for tilmeldte deltagere, søndag kl. 10-11 ca.
Spælsau hører til de oprindelige europæiske korthalefår, som har en pels der består af dækhår og underuld. Det er hårdføre dyr, som trives udenfor i alt vejr, og både giver uld og kød. Billede fra lystbaekgaard.dk

Symposiet har en deltagerbetaling på 1200 kr. Dette dækker undervisning og materialer under hele symposiet, samt festmiddag lørdag aften.

Symposiet løber fra fredag d. 5. august, hvor der er ankomst og hedevandring løbende fra kl. 15. Lørdag d. 6. er der undervisning kl. 9-17 og festmiddag om aftenen. Søndag d. 7. er der undervisning kl. 9-16.

TILMELDING

Tilmelding foregår pr. mail til astrid@midgaardshave.dk – ved tilmelding sender vi betalingsinfo, og man betaler halvdelen af deltagerbetalingen på forhånd, den anden halvdel ved ankomst. Det er muligt at tilkøbe spisebilletter til festmiddag lørdag aften til medfølgende familie – 150 kr pr voksen og 75 kr pr barn under 12 år.

Det er muligt at tilkøbe morgenmad/frokost, men man må også gerne have en madpakke med. Nævn det i din mail med tilmelding hvis du gerne vil tilkøbe måltider, og om du ønsker hjælp til at arrangere indkvartering i telt/shelter/det gule hus overnatning i shelter og det gule hus er fyldt op – det er stadig muligt at medbringe et telt.

OPDATERING 7/7-22: Vi glæder os til at afholde symposiet. Det detaljerede program er som følger:

PROGRAM

Fredag d. 5/8-22

Ankomst løbende. Hedevandring med hyrderne ca. kl 15-17

Lørdag d. 6/8-22

9.00-9.30 Velkomst og introduktion til indigo, kyper og deres historie.

9.30-10.15 Banan-kype sættes i gang

10.15-11.15 Poster session

11.15-12.00 Krap-kype sættes i gang

12.00-13.00 Frokost

13.00-15.00 Farvning i banan-kype

15.00-17.00 Råuldsværksted

18.00 Festmiddag

Søndag d. 7/8-22

9.00-10.30 Intro til friske vajdteknikker, høst af blade

10.30-11.00 Foredrag om urinkype

11.00-12.00 Vajdkype sættes i gang, oprensning af vajdpigment

12.00-13.00 Frokost

13.00-16.00 Farvning i vajd- og krapkyper

Søndag er der også hyrdeværksted, denne vandring er gratis at deltage i og åben for alle. Det begynder kl 10 og varer ca. en time

Tagget , ,

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *