Kurser

KOMMENDE KURSER

ECOPRINT PÅ STOF – TORSDAG d. 9 – FREDAG d. 10. MAJ 2024. GODSBANEN, SKOVGAARDSGADE 3, 8000 AARHUS C

To-dages grundkursus i ecoprint på stof af naturlige materialer såsom uld, silke, bomuld og hør. Vi gennemgår den rette bejdsning med alun eller aluminium acetat, som afhænger af stoffets materiale, og hvornår behandling med jernvitriol vælges til og fra. Derefter starter vi med simple print, og går derefter videre til brug af barrierer, der forhindrer print i at gå igennem flere lag og brug af medløbere dyppet i garve- og farvestoffer, så man kan lave print med farvet baggrund. Der bliver tid til at lave flere print, så man kan lege med effekter fra stumper eller ekstrakter af farvestoffer, og finde frem til et personligt udtryk.

Medbring:

1) hvidt eller helt lyst stof til at printe på: silke, uld, bomuld, hør, hamp eller andre naturlige materialer. Genbrugsstof af bomuld, f. eks. gamle lagener eller dynebetræk tager typisk bedre imod farve end ny bomuld

2) Ensfarvet stof til medløbere. Medløberen skal være lidt større end det stof der printes på

3) Blade og andet plantemateriale til at printe med. Hvis man ikke har en have, så kan man samle blade i grøftekant eller skov. Nogle ideer: friske eller tørrede blade af birk, valnød, eg, el, kastanje (både heste- og ægte), løn (af alle typer), eukalyptus eller andre træer. Friske eller tørrede blade af rose, jordbær, parykbusk, solbær eller andre buske. Tag gerne rigeligt med så vi kan deles om materialerne.

Kurset er arrangeret i samarbejde mellem Lise Nørgaard og underviser Astrid Colding Sivertsen fra Midgaards Have, og afholdes i Tekstilværkstedet på Godsbanen i Aarhus. Begge dage kl. 10-16. Deltagerbetaling 1500 kr, dertil kommer 100-200 kr for materialer. Kurset gennemføres med min 8 og max 10 deltagere.

Tilmelding og betaling af deltagerbetaling sker til Lise Nørgaard på mail ln@nyvindenergi.dk eller tlf. 61 46 64 70.

På Godsbanen kan der spises hos Spiselauget. Hvis man kommer langvejs fra kan man f. eks. overnatte på Vandrerhjem i Risskov (tlf 26 21 21 20 / hjemmeside) som ligger tæt på Godsbanen.

EFFEKTGARN MED PLANTEFARVER – ONSDAG d. 29. – FREDAG d. 31. MAJ 2024. SKOLEN FOR KREATIV FRITID, INDUSTRIVEJ 13, 8800 VIBORG

Lær at lave helt personligt effektgarn med naturlige farvestoffer. Vi bruger flere teknikker til at lege med forskellige effekter på garn. Først farver vi med indigo, og her er det muligt at lave blå bundfarver til at farve over, eller snøre og binde garn for at lave blå effekter. Derefter arbejder vi med speckles, som er små, stærke farvepletter, samt større og blidere farveovergange. Kurset giver mulighed for at lege frit og få sit eget personlige udtryk frem, men vi kommer også igennem baggrunden for, hvordan farvestofferne virker. Vi bruger koncentrerede farveekstrakter, blade og hele stykker af farvestoffer som krap og blåtræ. Man kan medbringe garn af uld, alpaca, silke eller blandinger, og det er også muligt at købe garn af underviseren. Der vil være en fælles udgift til farvestoffer. Medbring almindelige glas fra fødevarer i en størrelse, der kan indeholde de garnnøgler, du ønsker at farve.

Kurset er en del af sommerskolen på Skolen for kreativ fritid, og der er samlet tilmelding til hele sommerskolen. Så har man fri adgang til alle de kurser man vil over ca. 2 måneder. Se skolens side her.

ULD- og BLÅFARVNINGSSYMPOSIUM 9.-11. AUGUST 2024. LYSTBÆKGAARD, LYSTBÆKVEJ 1, 6990 ULFBORG

Igen i år afholder vi Uld- og blåfarvningssymposiet på Lystbækgaard. Det foregår anden weekend i august og program følger!

ET UDVALG AF AFHOLDTE KURSER

FORÅRSWORKSHOP: ECOPRINT PÅ PAPIR. MANDAG d. 25. MARTS 2024. SKOLEN FOR KREATIV FRITID, INDUSTRIVEJ 13, 8800 VIBORG

Workshop i ecoprint på papir.

Ecoprint er en teknik, som er let at lære, men svær at styre. Ved at lægge blade på papir og varme dem op, overfører man farve fra blad til papir, og det giver unikke resultater. Vi laver ecoprint på akvarelpapirpapir, som kan bruges til kort, pynt, collager og andet. Der er to moduler: 9.00-11.45 og 12.15-15.00.

Medbring gerne selv lidt blade fra haven eller naturen eller måske fra en afblomstret buket. Undgå blade der er meget tykke og har en voksagtig overflade.

Børn på 7-15 år kan deltage i workshoppen ifølge med en voksen, der også er tilmeldt.

Info/tilmelding her og her.

GRUNDKURSUS I PLANTEFARVNING AF ULDGARN – LØRDAG d. 18. – SØNDAG d. 19. NOVEMBER 2023, TISTRUP AFTENSKOLE, SKOLEKØKKENET PÅ TISTRUP SKOLE, LÆRKEVEJ 12, 6862 TISTRUP

På dette kursus kommer vi igennem al den nødvendige grundviden for at farve smukke farver med naturlige farvestoffer på uldgarn. Vi gennemgår den rigtige forbehandling (bejdsning) og de vigtigste farvestoffer som indigo, krap, kochenille, valnød og vilde og dyrkede planter til gulfarvning.

Vi fokuserer på det praktiske, men kigger også lidt på farvernes fascinerende kulturhistorie. Vi farver blå, rød, lyserød, brun og gul – samt overfarvninger til grøn og lilla. Ud fra disse grundfarver kan man selv farve alle regnbuens farver på egen hånd efterfølgende.

Medbring gerne plantemateriale til farvning, som er indsamlet i sommerens løb og tørret et mørkt og køligt sted: rejnfan eller gyldenris i blomst, umodne valnødder eller tørrede valnøddeblade. Medbring gerne garn af ren ikke-superwashbehandlet uld. Hver deltager kan farve 4-600 g uld, og det er en fordel at vinde garnet op i mindre fed på 25-50 g på forhånd. Det er også muligt at købe garn af underviseren. Udgifter til farvestoffer afregnes med underviseren.

Medbring madpakke, aftenskolen giver kaffe, te og kage. Pris 700 kr.

Se mere her eller skriv direkte til Helle Barslund Brun, mail@hellebrun.dk for tilmelding.

PLANTEFARVNING AF BOMULD OG HØR – LØRDAG d. 30. SEPTEMBER – SØNDAG d. 1. OKTOBER 2023. SKOLEN FOR KREATIV FRITID, INDUSTRIVEJ 13, 8800 VIBORG

På dette kursus går vi i detaljer med plantefarvning af plantefibre som bomuld og hør. Kurset fokuserer på grundviden, så vi gennemgår hvordan de forskellige typer af farvestoffer binder til tekstilet, og hvordan man skal forbehandle og bejdse for at få gode resultater. Vi bejdser med garvesyre og alun, og gennemgår behandling med soyamælk. Vi farver blå med 1-2-3 indigokype, rød med krap, gul med vau, lyserød med safflor, brun-rosa med avocadoskaller og -sten og grå/sort med garvesyre og jern.

Kurset egner sig for begyndere, og for dem der har farvet lidt selv og har brug for at få grundprincipperne sat i system.

Medbring eget garn eller stof, gerne godt gennemvasket, af bomuld, hør eller andre plantefibre, samt avokadoskaller med sten. Det vil også være muligt at købe hørgarn af underviseren.

Deltagerbetaling for farvestoffer afregnes med underviseren.

Tilmelding her.

PLANTEFARVNING AF EFFEKTGARN – LØRDAG d. 16. – SØNDAG d. 17. SEPTEMBER 2023. BIBLIOTEKET, RENTEMESTERVEJ 76, 2400 KØBENHAVN

Lær at lave helt personligt effektgarn med naturlige farvestoffer. Vi bruger flere teknikker til at lege med forskellige effekter på garn. Først farver vi med indigo, og her er det muligt at lave blå bundfarver til at farve over, eller snøre og binde garn for at lave blå effekter.

Derefter arbejder vi med speckles, som er små, stærke farvepletter, samt større og blidere farveovergange. Kurset giver mulighed for at lege frit og få sit eget personlige udtryk frem, men vi kommer også igennem baggrunden for, hvordan farvestofferne virker. Vi bruger koncentrerede farveekstrakter, blade og hele stykker af farvestoffer som krap og blåtræ.

Man kan medbringe garn af uld, alpaca, silke eller blandinger, og det er også muligt at købe garn af underviseren. Det vil være muligt at farve 2-500 g garn per deltager, og det er en god ide at vinde garnet op i fed på 25 eller 50 g på forhånd.

Medbring almindelige glas fra fødevarer i en størrelse, der kan indeholde de garnnøgler, du ønsker at farve.

Tilmelding her.

ARTIST TALK: DANNELSE, PLANTEFARVEPRAKSIS og NATURVIDENSKAB – FREDAG d. 15. SEPTEMBER 2023, kl 1800-19.30. BIBLIOTEKET, RENTEMESTERVEJ 76, 2400 KØBENHAVN

Astrid Colding Sivertsen, Midgaards Have beretter om personlig plantefarvepraksis og naturvidenskabelig dannelse.

Plantefarvning er et håndværk med en tusindårig historie, og er beskrevet i en mangfoldig litteratur fyldt med fejl, mangler og decideret hemmeligholdelse. I foredraget vil jeg fortælle om, hvordan min baggrund som molekylærbiolog og min personlige historie har præget den måde, jeg arbejder med farvning på. Plantefarvning er let at komme gang med, men svær at mestre i så stor detalje, at man kan styre farveprocesserne. Kontrollen kommer med erfaring, men er også tilgængelig for alle interesserede ved en slags citizen science eller helt simpel brug af eksperimenter. Undervejs i foredraget udfører vi sammen et simpelt farveeksperiment.

Tilmelding her.

PLANTEFARVNING AF ULD – LØRDAG d. 9. – SØNDAG d. 10. SEPTEMBER 2023. SKOLEN FOR KREATIV FRITID, INDUSTRIVEJ 13, 8800 VIBORG

På dette kursus gennemgår vi grundprincipperne for plantefarvning af uld. Vi gennemgår de forskellige typer af naturlige farvestoffer og hvilken bejdsning der skal til for at få gode resultater med hvert farvestof. Vi farver blå med indigo, rød med krap, gul med vau, lyserød med cochenille og brun med valnød. Det bliver også muligt at lave overfarvninger med indigo til grøn og lilla. Vi bruger tid på at komme i detaljer med hver farvning, så man er klædt på til at lave alle farverne selv efterfølgende.

Kurset egner sig for begyndere, og for dem der har farvet lidt selv og har brug for at få grundprincipperne sat i system.

Det er muligt at købe garn af underviseren, eller man kan selv medbringe uldgarn. Garnet må godt have et indhold af andre fibre som silke eller alpaca, men det anbefales ikke at bruge superwash-behandlet garn.

Deltagerbetaling for farvestoffer afregnes med underviseren.

Tilmelding her.

ECOPRINT PÅ STOF – LØRDAG d. 2. – SØNDAG d. 3. SEPTEMBER 2023, HJØRNHOLM PIL, ØSTER HJERMVEJ 28, 7560 HJERM

Vi laver ecoprint på stof af naturlige materialer. Først gennemgår vi den rette bejdsning for uld, silke og plantefibre såsom bomuld og hør, og starter så med helt enkle bladprint. I løbet af de to dage er der tid til selv at lege med foldning af stoffet, effekter af stumper eller ekstrakter af farvestoffer, barrierer der forhindrer print i at gå igennem flere lag stof og medløbere dyppet i garve- og farvestoffer, så man kan lave print med farvet baggrund.

Medbring 1) hvidt eller lyst stof af silke, uld, bomuld, hør, hamp eller andre naturlige materialer. Genbrugsstof af bomuld, f. eks. gamle lagener eller dynebetræk tager typisk bedre imod farve end ny bomuld 2) Ensfarvet stof til medløbere. Medløberen skal være lidt større end det stof der printes på 3) Blade og andet plantemateriale til at printe med. Hvis man ikke har en have, så kan man samle blade i grøftekant eller skov. Nogle ideer: friske eller tørrede blade af birk, valnød, eg, el, kastanje (både heste- og ægte), løn (af alle typer), eukalyptus eller andre træer. Friske eller tørrede blade af rose, jordbær, parykbusk, solbær eller andre buske. Tag gerne rigeligt med så vi kan deles om materialerne.

Pris 1200 kr, dertil kommer 100-200 kr for materialer. Tilmelding til anne.mette.hjornholm@gmail.com

ULD- og BLÅFARVNINGSSYMPOSIUM 11.-13. AUGUST 2023. LYSTBÆKGAARD, LYSTBÆKVEJ 1, 6990 ULFBORG

Igen i 2023 afholder vi Uld- og blåfarvningssymposium på Lystbækgaard.

Det koster 1300 kr at deltage i symposiet, og man kan læse mere om program og tilmelding her.

ECOPRINT PÅ STOF: LØRDAG d. 17. – SØNDAG d. 18. JUNI 2023, TISTRUP AFTENSKOLE, SKOLEKØKKENET PÅ TISTRUP SKOLE, LÆRKEVEJ 12, 6862 TISTRUP

Vi laver ecoprint på stof af naturlige materialer. Først gennemgår vi den rette bejdsning for uld, silke og plantefibre såsom bomuld og hør, og starter så med helt enkle bladprint. I løbet af de to dage er der tid til selv at lege med foldning af stoffet, effekter af stumper eller ekstrakter af farvestoffer, barrierer der forhindrer print i at gå igennem flere lag stof og medløbere dyppet i garve- og farvestoffer, så man kan lave print med farvet baggrund.

Medbring 1) hvidt eller lyst stof af silke, uld, bomuld, hør, hamp eller andre naturlige materialer. Genbrugsstof af bomuld, f. eks. gamle lagener eller dynebetræk tager typisk bedre imod farve end ny bomuld 2) Ensfarvet stof til medløbere. Medløberen skal være lidt større end det stof der printes på 3) Blade og andet plantemateriale til at printe med. Hvis man ikke har en have, så kan man samle blade i grøftekant eller skov. Nogle ideer: friske eller tørrede blade af birk, valnød, eg, el, kastanje (både heste- og ægte), løn (af alle typer), eukalyptus eller andre træer. Friske eller tørrede blade af rose, jordbær, parykbusk, solbær eller andre buske. Tag gerne rigeligt med så vi kan deles om materialerne.

Begge dage kl. 10-16.

Pris 525 kr, dertil kommer 100-200 kr for materialer. Tilmelding til Helle Barslund Brun, mail@hellebrun.dk

EFFEKTGARN MED PLANTEFARVER – ONSDAG d. 26. – FREDAG d. 28. APRIL 2023. SKOLEN FOR KREATIV FRITID, INDUSTRIVEJ 13, 8800 VIBORG

Lær at lave helt personligt effektgarn med naturlige farvestoffer. Vi bruger flere teknikker til at lege med forskellige effekter på garn. Først farver vi med indigo, og her er det muligt at lave blå bundfarver til at farve over, eller snøre og binde garn for at lave blå effekter. Derefter arbejder vi med speckles, som er små, stærke farvepletter, samt større og blidere farveovergange. Kurset giver mulighed for at lege frit og få sit eget personlige udtryk frem, men vi kommer også igennem baggrunden for, hvordan farvestofferne virker. Vi bruger koncentrerede farveekstrakter, blade og hele stykker af farvestoffer som krap og blåtræ. Man kan medbringe garn af uld, alpaca, silke eller blandinger, og det er også muligt at købe garn af underviseren. Der vil være en fælles udgift til farvestoffer. Medbring almindelige glas fra fødevarer i en størrelse, der kan indeholde de garnnøgler, du ønsker at farve.

Kurset er en del af sommerskolen på Skolen for kreativ fritid, og det koster 1590 kr at tilmelde sig sommerskolen. Så har man fri adgang til alle de kurser man vil over 2 måneder. Se skolens side her.

JULEWORKSHOP: ECOPRINT PÅ PAPIR. SØNDAG d. 13. NOVEMBER 2022. SKOLEN FOR KREATIV FRITID, INDUSTRIVEJ 13, 8800 VIBORG

Begynderworkshop i ecoprint på papir.

Ecoprint er en teknik, som er let at lære, men svær at styre. Ved at lægge blade på papir og varme dem op, overfører man farve fra blad til papir, og det giver unikke resultater. Vi laver ecoprint på papir, som kan bruges til julekort. Der er to moduler: 9.00-11.45 og 12.15-15.00. Tilmelder du dig begge moduler, er der mulighed for at lave ecoprint på silkestof. Medbring selv silke.

Børn på 7-15 år kan deltage i workshoppen ifølge med en voksen, der også er tilmeldt.

Info/tilmelding her og her.

FARVNING MED JAPANSK INDIGO – SØNDAG d. 11. SEPTEMBER 2022 kl. 10-17, HAVMØLLEN, HAVMØLLEVEJ 12, 8400 EBELTOFT

Horseborg Økoblomster og Midgaards Have arbejder sammen om at sætte en økologisk dyrkning af farveplanter i gang, og japansk indigo er den første plante, vi har gode resultater med at dyrke.

På workshoppen d. 11. september høster vi i fællesskab blade af japansk indigo, og vi fortæller om hvordan man selv kan dyrke planten. Vi farver med de friske blade på 3 forskellige måder: isfarvning, saltfarvning og varm farvning. Metoderne er lidt forskellige, og giver smukke farver fra isblå og turkis til støvet blå. Medbring selv garn eller stof at farve på: uld, silke, alpaca, bomuld, hør eller andre naturlige fibre.

Pris 950 kr, inkluderer frokost lavet af lokale økologiske råvarer: en lille forret med røget fisk og kraut, en gryderet med ingrid ærter og forskellige salater, friskbagt brød med persille/valnøddepesto, kaffe og te.

Uld- og blåfarvningssymposium. 5.-7. august 2022. Lystbækgaard, Lystbækvej 1, 6990 Ulfborg. Se beskrivelse her

Ecoprint. 1.-5. august 2022. Skolen for kreativ fritid, Industrivej 13, 8800 Viborg. Info/tilmelding her.

Plantefarvning på plantefibre. 11.-12. marts 2022 kl. 10-16. Godsbanen, Skovgaardsgade 3, 8000 Aarhus C. Grundkursus i farvning af plantefibre som bomuld og hør med plantefarver. Se mere her.

Farvning med indigo. 11. april 2022. Skolen for kreativ fritid, Industrivej 13, 8800 Viborg. Der er to moduler, kl. 9-11.45 og 12.15-15. Man kan melde sig til det ene, eller til begge hvis man ønsker at farve hele dagen. Voksne kan have børn over 7 år med på dette kursus. Se modulerne her: 9-11.45 og 12.15-15.

Grundkursus i plantefarvning. 4.-10. juli 2021. Rødding Højskole, Flors Alle 1, 6630 Rødding. Se mere her.

Plantefarvning i Abildå Brunkulsleje. 30. maj 2021 kl 10-17.

Ecoprint på papir og stof. Tekstilmuseet i Herning. 15. maj 2021 kl. 11-16.

Farvning med japansk indigo. 8. august 2020 kl. 10.00-16.25. Skolen for kreativ fritid, Industrivej 13, 8800 Viborg.

Farvning med vajd. 5. september 2020 kl. 12-16. Lystbækgaard, Lystbækvej 1, 6990 Ulfborg. Se mere her.

Juleworkshop – Ecoprint på papir. 15. november 2020 kl. 09:00 – 11:45 eller 12.15 – 15.00. Skolen for kreativ fritid, Industrivej 13, 8800 Viborg.

Fandt du ikke hvad du ønskede der? Så:

PLANLÆG ET KURSUS I NATURFARVNING

Hvis du ønsker at planlægge et mindre eller større kursus i naturfarvning, så vil jeg meget gerne stille op som underviser.

Kurser med små deltagerantal kommer jeg gerne og afholder i dit private hjem. Udendørs areal, udestue, bryggers eller lign. er perfekt, men et almindeligt køkken kan også bruges. For kurser med større deltagerantal arbejder vi sammen på at finde et egnet sted.

Ovenfor kan man hente inspiration i de kurser jeg allerede har på tapetet – eller vi kan sammen skræddersy det program, du lige ønsker.

I alle tilfælde kan jeg kontaktes på astrid@midgaardshave.dk for planlægning.

2 tanker om “Kurser

 1. Hej Astrid, jeg er fuldstændig uprøvet udi naturfarvning, men jeg er meget nysgerrig og interesseret i at dykke ned i det. Jeg vil rigtig gerne som En start blive bekendt med planterne og fiinde dem selv i naturen samt at farve med dem på tekstiler som bomuld og silke. Findes der mon nogle relevante bøger du kan anbefale mig eller kurser du kan pege mig retning AF?

  På forhånd tak for din hjælp,

  Med venlig hilsen Julie

  1. Hej Julie
   Jeg plejer at skrive mine kurser på listen herinde, så du må komme tilbage til siden her og se om der kommer nye kurser til som passer ind hos dig 🙂 Hvad angår en grundbog, så synes jeg Esther Nielsens bøger er de bedste. Hun var en meget grundig farver, og alt hvad hun skriver er gennemprøvet. Det eneste man skal vide om hendes bøger er at dengang brugte folk tin, kobber og chrom. Giftige sager, som vi ikke bruger i dag, så det skal man bare udelade. Resten er fuldt brugbart i hendes bøger
   Mange hilsener Astrid

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *