Folkvang-mønsteret har et stærkt, grafisk udtryk, og henter sin inspiration i den svenske Bohus-tradition. I dag udgiver jeg vantemønsteret. Og så er der også et nyt gratis mønster på dansk.
~
Det er allerede noget tid siden, at jeg udgav mit mønster til Folkvang-huen:
Nu kommer så mønsteret til vanterne. Vanter har stået højt på min ønskeseddel, for jeg har lagt mærke til, at jeg bruger hue-vantesæt meget mere end alle de løse, umatchede huer, vanter og sjaler, som er i omløb. Hvis det er koldt nok til at gå med hue, så er det også koldt nok til vanter.
Det tog mig lidt tid at få vantemønsteret til at passe, for det farvestrikkede mønster går over tilpas mange masker til, at det kræver lidt at få det placeret godt. Men her er de altså, med perfekt spejling af mønsteret på de to hænder:
Ligesom huen har vanterne en kant, som er foret med den blødeste silke-merino, så den knap så bløde Fenris-uld ikke sidder lige mod huden. Mange traditionelle, farvestrikkede vanter er helt firkantede, men en fladt isat tommelfinger. Jeg har lavet en kile til tommelfingeren, for det gør jo pasformen meget bedre:
Mønster til både hue og vanter kan købes på min webshop. Jeg har også farvet kits op i flere forskellige farver, som fås samme sted.
Som noget nyt har jeg også lavet kits i to farver, i stedet for fire. Huer og vanter vist ovenfor er alle strikket i fire farver: en hvid bundfarve, en mønsterfarve (den mest mættede farve, som bruges til de lange linier af vrangmasker) og så to kontrastfarver, som ligger i baggrunden i de firkantede mønstermotiver.
Jeg har strikket et par prøver for at se, hvordan mønsteret ser ud når man kun har mønsterfarve og hvid baggrund. Udtrykket bliver selvfølgelig simplere, mere grafisk. Jeg synes selv, det klæder mønsteret godt:
Navnet Folkvang kommer fra nordisk mytologi. Det er navnet på frugtbarhedsgudinden Frejas hjem, der hvor hun tager sin halvdel af de døde med til (Odin får den anden halvdel).
Eller, som Martin A. Hansen bestriver det i sit vægtige essay fra 1952, “Orm og Tyr”:
“Frøjas dødshjem er Folkvang, og hun deler valens døde med Odin, siger Grimnismal, men medens vi kender Odins Valhal og Hels rige, siger mytologien ikke hvad Folkvang er. Prøver man at følge forestillingernes cirkelløb i avlekulten, saa ligger det nær at tro, at Folkvang kun kan være eet: selve naturen. Frøjas dødsrige er skoven, søen, mosen.”
Endelig vil jeg lige nævne mit mønster Fylgje, som var i Knittys vinternummer 2017. Nu er den danske oversættelse nemlig at finde på Strikkeglad:
Kits til Fylgje-sjalet kan man finde på min webshop.