Japansk indigo har i århundreder været den foretrukne til farvning med indigo i Japan, og bliver faktisk stadig dyrket der.
Selv om japansk indigo stammer fra et meget varmere klima end vores, så kan planten sagtens dyrkes i Danmark, når bare man er omhyggelig med at beskytte den mod frost.
Selv har jeg nu dyrket japansk indigo i nogle år, og har eksperimenteret med mange dele af processen: Spiring, dyrkning, hvordan man gemmer blade til senere, hvordan man udvinder pigment, de bedste farvemetoder i forskellige tilfælde.
D. 27 oktober vil jeg dele mine erfaringer med deltagerne, men workshoppens deltagere skal selvfølgelig også selv farve med planten.
Det er ikke nogen forudsætning, at man selv dyrker japansk indigo, eller at man har farvet med indigo før. Eller har farvet før, for den sags skyld! Jeg tager tørrede blade og pigment med, så alle deltagere får lejlighed til at prøve metoderne igennem.
PROGRAM
FARVNING MED TØRREDE BLADE
Der findes mange forskellige metoder til at gemme pigment eller blade af indigo-planter til senere. Den letteste metode med japansk indigo er simpelthen bare at tørre bladene. Det er en god metode, hvis man bare gerne vil dyrke nogle få planter i sin have, men der skal en bestemt metode til at få god farve ud af de tørrede blade senere. Vi farver med tørrede blade i en proces, hvor man selv vælger om man vil have turkis-grønne toner eller den klassiske indigoblå.
FARVNING MED RENT PIGMENT UDVUNDET AF JAPANSK INDIGO
Efter en del eksperimenter har jeg endelig fået grebet om metoden til udvinding af den rene blå farve fra japansk indigo.
Jeg vil fortælle om min metode til udvinding af indigo fra planter, og vi farver med det kostbare farvestof i små kyper, hvor det er let at se hvordan farvningen fungerer.
Hvis vejret ikke bliver alt for forfærdeligt i de kommende uger, så er det muligt at mine planter stadig er i live d. 27. oktober. Hvis de er det, så kan vi også lave en isfarvning med friske blade. Men det kan jeg altså ikke garantere.
PRAKTISK INFO
Workshoppen er desværre AFLYST. Vi arbejder på tid og sted til at afholde den i det tidlige efterår 2019.
Dato: 27. oktober 2018, kl. 10-17.
Sted: Paradislejren, Paradisvejen 62, 8600 Silkeborg.
Pris: 500 kr pr. person. Prisen inkluderer farvestof i form af blade og oprenset pigment, samt de øvrige stoffer, der bruges til farvningen.
Medbring:
- Garn til farvning. Rent uldgarn er bedst, men et lille indhold af andre naturlige fibre er OK. Garnet skal være vundet op i små fed, som ikke bør veje mere end 10-15 g hver. I alt 200 g garn pr. person vil være passende – hvis man vælger at medbringe mere, så vil farven på nogle nøgler blive meget lys.
- Gammelt tøj og/eller forklæde.
- Gummihandsker.
- Briller eller sikkerhedsbriller.
- Frokost.
Hej
Jeg har fået nogle frø fea dig – japansk indigo
Hvilken spire temperatur har dE ?
Venlig hilsen
Lene winces
Hej Lene
De japanske indigofrø skal have 10 grader eller over for at spire. Jeg plejer selv at forspire dem inden døre.
Mvh Astrid
Har du planer om at lave et farve kursus med japansk indigo,i efteråret 2019, så er jeg meget INTETESSERET.
Hej Sonja
Beklager det sene svar! Min workshop i Viborg på lørdag med japansk indigo er helt fyldt, med venteliste, og det er den eneste jeg lige har på programmet, desværre. Men til efteråret begynder mine generelle moduler i plantefarvning, og der kan man arbejde med lige hvad man har lyst til, også japansk indigo (til den tid vil det være tørrede blade). Så måske kunne du være interesseret i det, hvis du bor i nærheden af Viborg? Du kan se mere her http://skolenforkreativfritid.dk/kurser/?course=197101
Kære Astrid.
Jeg prøver i år at dyrke Japansk indigo. Men jeg er i tvivl om det er en staude plante eller bare en spmmer plante. Du skriver noget om at beskytte den mod frost, og det kunne jo tyde på at det er en staude eller en 2 årig plante, som sætter frø næste år. Vil du skrive tilbage med svar?
Kærlig hilsen Maj-Britt
Kære Maj-Britt
Japansk indigo er etårig, og den kan slet ikke tåle frost. Så man skal beskytte den mod frost ved at forspire den og så først plante ud når frosten er helt væk – 20. maj som tommelfingerregel. Hvis man vil prøve at få frø i efteråret, så skal planterne ind når frosten kommer, medmindre de altså har sat frø allerede. Det har mine dog sjældent nået før frosten kommer!
Mange hilsener Astrid