Sortfiltet netbladhat

Denne særdeles gode farvesvamp har en hel del forskellige navne. Dens nyere systematiske navn er Tapinella atrotomentosa, mens den førhen blev kaldt Paxillus atrotomentosus. På svensk hedder den “sammensfotad pluggskivling”, mens vi på dansk kender den som sortfiltet netbladhat eller i ældre bøger, sortfiltet viftesvamp. Hvad den end måtte hedde, så er det i hvert fald en virkelig god farvesvamp, som indeholder en stor mængde farve, der er meget lysægte.

Hvor og hvornår gror den

Sortfiltet netbladhat gror på rødder og stubbe af nåletræ, og burde være let at genkende pga. den kraftige sorte filt nederst på stokken. Den har sæson fra juli-september, måske ind i oktober.

Farve

Svampen farver uforudsigelige nuancer i det grå-grønne spektrum. Ifølge “Färgsvampar & svampfärgning” af Lundmark og Marklund indeholder den atromentin, cycloleucomelone og teleforsyre.

LysÆgthed

Farven er meget lysægte, og er tit uændret efter afsluttet lystest.

Links

Flere indlæg hos Shroomworks inklusive et, der viser hvordan man beskytter den mod egern (måske er det almindelig kendt, men for mig var det en nyhed da jeg for nyligt læste at egern spiser masser af svampe, og sågar tørrer dem og gemmer dem inde i træer)

4 tanker om “Sortfiltet netbladhat

  1. […] Sortfiltet netbladhat (velvet pax) […]

  2. […] højre til venstre, så er det almindelig bruskbold (brunt, 900 g svampe på 150 g garn), sortfiltet netbladhat (grøngrå), cinnoberbladet slørhat (rosa) og nogle blandede slørhatte […]

  3. Hmmm …. det er nu en sortfiltet viftesvamp og ikke en netbladhat.

    1. Ja, du har ret i at det nu er det, da navnet er blevet ændret

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *