CATECHU

Catechu er mit nye vidundermiddel. Det enorme garvesyre-indhold gør ekstraktet brugbart til både bejdsning og farvning af hør og farvning af uld.

Catechu er et ekstrakt fra akacietræet som nærmest har lige så mange anvendelser, som det har navne: cutch, kath, seesiat, kasu, cacho, terra japonica…. farvestoffet ser dog ikke ud til at have et egentligt navn på dansk, så jeg holder mig til det halv-latinske catechu.

Akacietræet har det latinske navn Senegalia catechu (tidligere kendt som Acacia catechu). Træet vokser vildt i et område, der strækker sig fra det sydlige Himalaya, gennem Indien, Burma, Thailand og Kina. Men det dyrkes også, især i Indien.

Senegalia catechu, fra Köhler’s Medizinal-Pflanzen 1897. Kendere vil kunne se på både bladenes form og bælgen med frø, at der er tale om en plante af ærteblomstfamilien.

For at udvinde farvestoffet fra akacietræet, så koger man det findelte træ i flere hold vand. Til sidst fordampes vandet, og det rødbrune ekstrakt bliver tilbage, Det pulveriseres, så det er let at arbejde med.

Catechu-ekstrakt, som er tørret og pulveriseret.

Ekstraktet indeholder flere stoffer, og det gør, at det kan bruges på flere måder. 55-60% af ekstraktet er forskellige typer af garvesyre som f.eks. gallocatechin (den samme slags garvesyre, som findes i granatæbler og grøn te). Resten er farvestoffer af den familie, der kaldes flavonoler. Et eksempel på sådan et farvestof er quercetin, som er gult.

Indholdet af garvesyre gør, at catechu kan bruges alle de steder, hvor man normalt i farvning bruger garvesyre. Det kan altså bruges som bejdsemiddel til plantefibre, men kan også, i kombination med jern, bruges til at farve gråt og sort på plantefibre.

Indholdet af flavonoler gør samtidig, at catechu også kan bruges som farvestof på alunbejdset uld.

CATECHU SOM BEJDSEMIDDEL PÅ HØR

Min standardmetode til bejdsning af hør er først behandling med 5% ren garvesyre, så behandling med alun – jeg bruger 10%, men ifølge Esther Nielsen (i Farv med planter på silke, hør og bomuld) kan man godt gå meget højere. For at finde ud af, hvor effektivt catechu-ekstraktet er, har jeg afprøvet det som erstatning for den rene garvesyre.

Jeg brugte 2 nøgler af mit rene hørgarn, Midsommer, hver på 150 g. Det ene behandlede jeg med 5% ren garvesyre, altså 7-8 g ren garvesyre. Det andet behandlede jeg med catechu, og der kom 9 g i. I begge tilfælde opløste jeg bejdsemidlet i kogende vand, kom det i en spand, og fyldte efter med varmt vand fra hanen. Hørnøglerne fik lov at ligge i hver sin spand og køle af til næste dag.

Så bejdsede jeg dem begge med 10% alun og farvede dem sammen i en gryde med krap, jeg har farvet i flere gange før, men som stadig havde en del farve tilbage.

Resultatet: to smukt røde nøgler hør, som er farvet lige intenst men i lidt forskellige toner. Nøglet, der er bejdset med ren garvesyre (til venstre) har en klar tone, sammenlignet med nøglet (til højre), som er bejdset med catechu og har en lidt mere brunlig rød farve.

Hør bejdset med ren garvesyre (til venstre) eller catechu (til højre) efterfulgt af bejdsning med 10% alun og farvning med krap.

Jeg synes begge farver er flotte, så konklusionen bliver at catechu-ekstrakt absolut er velegnet til at bejdse hør med.

CATECHU SOM FARVE PÅ ULD

Næste måde at bruge catechu på er som farvestof. Ovenfor blev ekstraktet brugt i et koldt bad, og det er helt fint, når det er garvesyre man er ude efter.

Her har jeg nu farvet varmt (helt almindeligt, som vi gør med de fleste farvestoffer) på uld, der var forbejdset med 10% alun.

Jeg brugte et farvebad lavet af 10 g catechu, og farvede på 100-grams nøgler af Fenris ren uld. Det blev til 3 nøgler, altså 300 g uld farvet med bare 10 g af ekstraktet. For hver farvning varmede jeg farvebadet med garnet op, lod det være på varmen omkring en time, og lod så garnet trække i farven natten over. Derefter hængte jeg det farvede garn op uden at vaske det først, for at farven kunne få lov at ilte. Det står nemlig skrevet flere steder, at catechus farve bliver dybere af iltning. Først da det var tørret vaskede jeg det som normalt efter farvning.

Det første nøgle (til venstre) fik den guleste tone, mens det andet (øverst) og tredje (nederst) fik meget mere rødlige toner.

3 nøgler ren uld, 100 g hver, som er farvet med bare 10 g catechu-ekstrakt.

CATECHU SOM FARVE PÅ HØR

Efter farvningen af de 300 g uld overvejede jeg, om der mon var mere garvesyre tilbage i badet. Så jeg varmede 150 g hør op i badet, og fordunklede med lidt jern. Resultatet var en glimrende grå af middel styrke, så der var tydeligvis stadig garvesyre at komme efter. Catechu-ekstrakt er virkelig et drøjt farvestof.

Efter farvning af 300 g uld i 10 g catechu-ekstrakt var der stadig nok garvesyre i badet til at give en fin grå med jern på 150 g hør.

CATECHU-EKSTRAKT FINDER DU I WEBSHOPPEN

ANDRE MATERIALER NÆVNT I ARTIKLEN

https://midgaardshave.dk/produkt/krap-pulveriseret/
https://midgaardshave.dk/produkt/midsommer-150-g/


Tagget , , , , , , ,

5 tanker om “CATECHU

  1. Ja, det ser jo også spændende ud. især den grå er charmerende. Jeg har imidlertid lyst til at forsøge mig med ren garvesyre, som du fortalte om sidste sommer. Hvor sytten finder du det henne?

    1. Hej Charlotte
      Kremer pigmente har det, men det er syntetisk, altså ikke fra naturlig kilde
      https://www.kremer-pigmente.com/en/dyes-und-vegetable-color-paints/synthetic-dyes-solvent-soluble-solvent-dyes/wood-stains/4097/tannin

      Jeg har ganske rigtig brugt og bruger en gang imellem stadig dette syntetiske stof som sammenligning til de forskellige naturlige tanniner. Men efterhånden bruger jeg nærmest udelukkende catechu som kilde til tannin når der skal bejdses hør 🙂

  2. OK, tak for svaret. Så kan jeg lige så godt kæmpe videre med de sære nødder, jeg har fået købt – jeg kan ikke lige huske, hvad de hedder.

    1. … tarapulver. Selvfølgelig det øjeblik, jeg fik trykket på enter, kom det.

      1. Nå ja, det har jeg godt læst om. Har ikke prøvet det endnu. Men ja, jeg vil tro at du lige så godt kan bruge det. Hvad består kampen i? At pulverisere dem?

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *